12 februari 2019
Bedrijfsbezoek.
We waren te gast bij G.G.B. Installaties in Zuidbroek (Gouden Driehoek). De eigenaren Bert Boer en Martin Buys vonden het erg leuk om een groep ondernemers uit de regio te vertellen en te laten zien waar G.G.B Installaties voor staat. Twee jonge mensen binnen het bedrijf Wouter en Roy lieten zien welke werkzaamheden G.G.B. uitvoert voor hun opdrachtgevers.
Hun motto: in de techniek zit veel uitdaging, je kunt er veel leren en doorgroeien en bovenal is G.G.B. een heel fijn bedrijf om voor te werken. De presentatie voor de leden en introducees van de Ondernemerskring was direct ook een vuurdoop voor Wouter en Roy: zij gaan deze ook nog voor een grote groep scholieren geven om hen te interesseren voor het vak. Bert en Martin kunnen met recht trots zijn op hun jongens.

21 maart 2019
Was de jaarlijkse Ondernemersavond van de gemeente in het Kielzog.
Ondernemend Midden-Groningen kreeg een onderhoudend programma aangeboden van de gemeente. Host Marcel Nieuwenweg interviewde Burgemeester Adriaan Hoogendoorn en Wethouder Jaap Borg over de stand van zaken in de gemeente en de kansen voor ondernemers. Alleskunner en acteur Marcel Hensema wist ons te boeien met zijn typetjes en verhaalde smakelijk over typische buurtgenoten die op verschillende manieren ondernemerszin toonden. Ook nam hij ons mee in zijn jeugd als zoon van een middenstander in de gemeente. Na het officiële gedeelte was er gelegenheid om –onder het genot van een hapje en een drankje-van gedachten te wisselen met de gemeenteambtenaren en de aanwezige ondernemers. Het was een zeer gezellige en nuttige Ondernemersavond.

18 april 2019
Bedrijfsbezoek.
Nedmag wint o.a. magnesiumchloride (magnesiumzout) wat zich bevindt in een unieke zoutlaag op zo’n 1600-2000 meter onder de grond. Deze zoutlaag is het restant van een oerzee van mineralen en zouten, de Zechsteinzee. Deze zoutlaag bevalt magnesiumzout van het zuiverste soort (99%). Hierdoor is Nedmag in staat om zeer hoogwaardige producten te produceren met vele toepassingen. Het bedrijf bestaat dit jaar 40 jaar. Het hoofdkantoren de fabriek staan in Veendam; de zoutmijn ligt ten zuiden van Tripscompagnie. Nedmag is een zeer interessant en vooruitstrevend bedrijf en ook een grote speler in de regio. Na het beantwoorden van de diverse vragen werd de groep gesplitst voor een rondleiding op het terrein en door de gebouwen. Voorzien van veiligheidshelmen, -brillen en –schoenen en begeleid door onze gidsen kregen we zo een mooi beeld van de activiteiten van Nedmag. Vanaf het dak konden we ook genieten van de prachtige vergezichten want het was helder en zonnig weer.
Bij vertrek kregen we nog een pakketje Zechsal producten mee. We kijken terug op een zeer geslaagd en boeiend bedrijfsbezoek. Nedmag: dank voor het enthousiast onthaal en de grote gastvrijheid!

16 mei 2019
Lenteborrel bij van der Valk.
Hier presenteerde Victor de Reuver wat Van der Valk te bieden heeft en dat hospitality en leisure bij hen ver(der) gaat. Met multi-talent en presentator Arno van der Heijden ontstond een tweegesprek waarbij huzarenstukjes en anekdotes uit het verleden de revue passeerden. Tussendoor werden we culinair verwend met diverse hapjes en Arno zorgde voor een muzikale omlijsting. Hierna werd de borrel met hapjes voortgezet. Een smaakvolle en gezellige netwerkbijeenkomst. Zeker de moeite waard.

20 juni 2019
Bedrijfsbezoek.
Waren we te gast bij Smit Kwekerijen in Sappemeer. Het bedrijf van Planthunter Obed Smit timmert goed aan de weg met haar collectie planten. Alg. Directeur Kees Pingen gaf een boeiende presentatie over de historie van het bedrijf wat is gegroeid van 3500m2 naar meer dan 160.000m2. met ca. 250 medewerkers en ruim 60 soorten planten. Smit Kwekerijen is marktleider in groene kamerplanten en verkoopt jaarlijks meer dan 15 miljoen planten aan meer dan 90% vaste afnemers. Hun producten worden nationaal en internationaal verkocht en zijn ook te koop bij de Intratuin en Ikea. De planten worden geteeld op zes productielocaties (+ uitbesteding). Kees Pingen was duidelijk trots op het bedrijf waar innovatie en duurzaamheid de boventoon voeren, maar waarbij de mens wel voorop staat. Na de presentatie kregen we een uitgebreide rondleiding door de enorme kassen en maakten we o.a. kennis met de Eden collectie en de pannenkoekplant. Iedereen was erg verrast door de omvang en het internationale karakter van dit bedrijf. Dat achter de winkel aan de A7 nog zoveel bedrijfsactiviteit schuil gaat is indrukwekkend. Een prachtige parel in onze gemeente. Smit Kwekerijen bedankt voor jullie gastvrijheid en enthousiasme!

7 september 2019
Reisje We vertrokken, zoals gewoonlijk weer bij van der Valk in Zuidbroek. Dit jaar ging de reis naar Zwolle. Een prachtige zonnige dag, ideaal voor ons reisje.
Ab, onze chauffeur leverde ons keurig af voor de deur bij Brasserie De Hofvlietvilla, een voormalige directiewoning van een tapijtgigant. Een mooie locatie aan de rand van het centrum. Onder het genot van een kop koffie met gebak konden we gezellig bijkletsen. Hierna troffen we de stadsgidsen, waarbij we in groepen uiteengingen voor de stadswandeling door het centrum van Zwolle. De stadsgidsen lieten ons alle mooie plekjes zien, inclusief een bezoekje aan Boekhandel Waanders, die in een voormalige kerk is gevestigd. Enthousiast verhaalden de gidsen over de rijke historie van Zwolle en haar inwoners. Ze namen ruim de tijd om alle vragen te beantwoorden. Hierna konden we de lunch gebruiken in een stad café. In de middag was eenieder vrij omdat te doen wat hij of zij wilde.
Daarna ging het naar Landhuishotel Restaurant De Jufferen Lunsingh in Westervelde. Een prachtige locatie. Hier konden we aan de borrel met aansluitend een heerlijk meergangen diner. De ambiance was goed en het eten voortreffelijk. Dit was genieten, Carpe Diem!

17 oktober 2019
Bedrijfsbezoek.
Waren we op bedrijfsbezoek bij Eekels Technology BV in Kolham. Eekels is ruim 110 jaar actief in de marktsegmenten Marine & Offshore en Industrie & Infra. Met bijna 600 medewerkers voert Eekels projecten en onderhouds- & servicewerkzaamheden uit in de disciplines: technische automatisering, elektrotechniek en werktuigbouw
Deze internationaal opererende onderneming doet vele toonaangevende projecten.
Na de presentatie volgde er een rondleiding door het bedrijf.
Eekels is een bedrijf dat goed voor haar mensen zorgt door o.a. een bijdrage te leveren aan de studiekosten van de kinderen van hun werknemers
Heel interessant, wederom een bedrijf dat je niet verwacht in onze gemeente.

12 december 2019
Jaarvergadering

Rita Feenstra
Ondernemerskring Midden-Groningen