16 februari 2017

Bedrijfsbezoek bij de Rabobank in Stadskanaal Wij waren te gast bij Rabobank Zuid en Oost Groningen om hun vernieuwde kantoor in Stadskanaal (Hemendwarsweg 2) te bekijken. Vorig jaar is de bank ingrijpend verbouwd (ontwerp: Sax Architecten). De elementen van het gebied en de ‘agrarische roots’ van de bank zijn in het gebouw verwerkt. Wie in de bank staat, staat tussen beelden van onder meer wuivend koolzaad, aardappelplanten en de suikerbietenteelt. Er is een werkcafé voor klanten en medewerkers en alles is ingericht op ‘het nieuwe werken’. Na een presentatie door gastheer Martin Kanon over wellicht minder bekende activiteiten van de Rabobank als betekenisvolle coöperatie in de regio, werden we uitgebreid rondgeleid door het kantoor. De moderne en eigentijdse opzet verraste veel leden De spreekkamers en de vergaderruimtes hebben ieder een naam die verwijst naar het (werk)gebied en het idee is om het kantoor transparant, laagdrempelig en midden in de samenleving te houden. Het bedrijfsbezoek werd afgesloten met een warm en koud buffet in het werkcafé.

20 april 2017
Bedrijfsbezoek aan Staalservice Zuidbroek B.V, bij de gebroeders Grol te Zuidbroek. We werden ontvangen door Wim Grol, ons lid, die ons een rondleiding door de fabriek gaf, waar op dat moment nog werd gewerkt. Ruim 100 jaar geleden begonnen zij als scheepswerf aan de W.A. Scholtenweg te Zuidbroek. Waar nu Pedroboot zit, bouwden Grol jarenlang prachtige kustvaartschepen. Sinds 1965 is Grol gespecialiseerd in naar op maat gesneden en geknipte stalen platen. Er werken 25 goed opgeleide allround medewerkers die per jaar zo’n 6 miljoen kilo staal verwerken. In de ruim 10.000 m2 bebouwde oppervlakten van loodsen ligt gemiddeld 1.600 ton staal, aluminium en RVS opgeslagen. Dagelijks komen verzoeken om op dezelfde dag iets te leveren. Door de grote diversiteit aan relaties beschikt het bedrijf over een ultramodern machinepark. Alles wordt centraal geprogrammeerd en aangestuurd door een hypermodern computerbesturingssysteem. Het bedrijf is gespecialiseerd in ook wat moeilijker werk. Opdrachtgevers komen met interessante complexe vraagstukken waaraan kan worden voldaan. En dat is hun kracht om orders binnen te slepen. Kortom; deze keer weer een interessant bedrijfsbezoek.

22 juni 2017

Bedrijfsbezoek bij van der Valk in Zuidbroek Voor ons een hernieuwde kennismaking. Het was erg warm weer: De mussen vielen van het dak, maar de vertrouwde toekan zat stevig op de mast. Drie woorden moeten hier genoemd worden: Gastheerschap, Gastheerschap en….. Gastheerschap. Want wat was alles voortreffelijk verzorgd door bedrijfsleider c.q. lid, Victor de Reuver en zijn team! Van de
ontvangst met koffie en lekkers tot de boeiende bedrijfspresentatie onder het genot van een gezonde smoothie. Want boeiend was het. Voor degene die nog een oud beeld heeft van de bekende schnitzel en de ‘appelmoes met de kers’ doen we Van der Valk echt tekort. We werden door Victor en Sanne (Accountmanager Sales) meegevoerd in de wereld van Weconomy, benchmarking en netwerken. Bij Van der Valk spelen de 3 P’s (People, Planet, Profit), oftewel duurzaam ondernemen een belangrijke rol. We hoorden dat er onder meer 1.000 zonnepanelen op het dak van de Eurohal liggen, mono verpakkingen worden gebruikt, green keys, er is led-verlichting in de kamers en een geknepen douchestraal in de badkamers. Buiten is een oplaadpunt voor elektrische auto’s en in het restaurant wordt gewerkt met sterren gekwalificeerd vlees. Van der Valk steunt ook regionale initiatieven en zij biedt stages en werkervaringsplekken voor scholieren en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Indrukwekkend waren bovendien de feiten over het door Van der Valk opgezette Envilla hotel in Wagenborgen. Hier werden jarenlang ca. 1.450 gasten uit 16 landen ondergebracht, allen werkzaam in de Eemshaven. Op het voormalige. terrein Groot Bronswijk werden 1.200 units voorzien van internet, tv, wc en douche. Ook werden nog 1.250 gasten ondergebracht in Uithuizen. Van der Valk ontzorgde o.m. met live cooking, eigen busdiensten (met 20 bussen achter elkaar pendelen naar de Eemshaven), vertier, maar ook de tandarts, kapper, huisarts en tolken werden geregeld. Een prestatie van formaat en qua logistiek bijkans een militaire operatie. Na de presentatie werden we begeleid naar een andere ruimte. Hier begon een culinaire reis in de vorm van kleine gerechtjes uitgeserveerd door enthousiaste medewerkers. Toen de magen goed gevuld waren, kregen we nog een korte rondleiding van Victor en Sanne langs de boardroom kamers die voor vergaderingen gehuurd kunnen worden. Als ‘kers op de appelmoes’ werden we nog getrakteerd op een korte show van Maarten van Luit, een jonge (27) balvirtuoos uit Meeden. Hij kan zich als freestyle voetballer meten met de wereldtop. Hij liet ons zijn balkunsten zien, waarvoor hij dagelijks (6 uur per dag!) traint in de Eurohal. De ‘oh’’s en ah’s’ waren niet van de lucht, want zijn verrichtingen zijn bijna onmenselijk en getuigen van een keiharde discipline, ijzeren wil en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Iedereen was zeer enthousiast over het bedrijfsbezoek. We kregen bij vertrek nog een ‘goodie bag’ mee als herinnering.

19 juli 2017

Op deze dag bereikte ons het droevige bericht dat ons lid Wim Reisiger was overleden. Op zaterdag 22 juli zijn we met een groep leden naar zijn uitvaart geweest. Deze was in het stadion op de Lange Leegte. Er waren zoveel mensen, dit gaf wel aan dat Wim midden in de samenleving en het bedrijfsleven stond.

8 september 2017

Op deze datum overleed Co’tje Plate de echtgenote van ons lid Johan Plate. Haar wens was dat de uitvaart in besloten kring zou plaatsvinden. Namens ons alle is een condoleancekaart verzonden.

9 september 2017

Reisje We vertrokken, zoals gewoonlijk weer bij van der Valk in Zuidbroek. Het weer was deze morgen minder mooi, regen. We kwamen aan in Ootmarsum en gingen binnen koffiedrinken, daar het nog wat regende. Gelukkig klaarde het op en konden we droog de stadswandeling maken. Wat is Ootmarsum een leuke plaats. Voor de lunch gingen we richting het Openluchtmuseum “Land van Heeren en Boeren” waar we in “De Weemhof
Gasterij” van een Twentse lunch genoten. Daarna kon een ieder op eigen gelegenheid het openluchtmuseum bezoeken of nog gaan winkelen in Ootmarsum. Aan het eind van de middag ging de reis naar “Landhuishotel Restaurant Rikus” in Eext Na het droogmaken van de terrasstoelen hebben we nog heerlijk buiten van een drankje kunnen genieten, waarna wij binnen een heerlijke maaltijd kregen. Vervolgens voldaan in de bus op weg naar Zuidbroek. Al begon de dag nat, we hebben al met al geboft met het weer. Willem bedankt voor het samenstellen van het reisje, het was weer super.

19 oktober 2017

Bedrijfsbezoek We werden ontvangen door Erik Slor van HuisVeendam. HuisVeendam ontwikkelt producten op basis van natuurlijke lokale vezels en zetmeel. Zij passen de technologie toe van het modificeren van zetmeel voor het upgraden van afvalbronnen, het vervangen van kunststoffen en het verbeteren van lokale plantenvezels. De producten die ze ontwikkelen zijn eclectisch en multidisciplinair. De ontwerpen die ze genereren worden gepresenteerd in de collectie van HuisVeendam en zijn exemplarisch voor hoe design het innovatieproces kan versnellen en het voortouw kan nemen bij duurzame verandering. We zagen mooie voorbeelden van plaatmateriaal gemaakt van cacao-doppen, stro en gras. Aan het einde van onze bijeenkomst introduceerde Koos, broer en medevennoot zich ook nog. Wederom een mooi bedrijf bezocht.