Jaarvergadering Industriekring Menterwolde 14 december 2017 bij van der Valk te Zuidbroek
Aanwezig:
Dhr. A. Van Beusekom – Reym BV Mevr. M. Olsthoorn en partner – Het Wapen van Noordbroek Dhr. W. Nieborg en partner – Grondverzetbedrijf te Noordbroek Dhr. R. Huis en partner – Makelaar Huis Mevr. H. Kemper en partner – Makelaardij H.H. Smit Dhr. M. Kanon – Rabobank ZOG. Dhr. D. en mevr. G. Reisiger – Schildersbedrijf Reisiger Veendam Dhr. J. Bijma en partner – Sleepdienst Bijma BV Dhr. G. Prins – Prins elektrotechniek Mevr. R. Feenstra en partner – Makelaardij Vastgoed Noordoost Dhr. J. Loots – Geo Plus Dhr. R. Boogaard – Rosaco Rozenzaailingen Mevrouw M. Bos en partner – Maatschap Bos en Carabain Dhr. M. Hesp – Hesp online Communicatie Dhr. J. Plate – Johan Plate Baksteen advisering Dhr. D. Kupers – Kupers bedrijfsjurist Dhr. G. Timmer – VOF G. Timmer & Zoon Mevr. K. Melse, gemachtigde dhr. E. de Bruin – Drukkerij de Bruin

Niet aanwezig zonder afmelding: Dhr. J. Borg Wethouder gemeente Menterwolde Niet aanwezig met afmelding: met machtiging voor stemming wijziging statuten. Dhr. D. Hulsebos, Dhr. C. Ubels, Dhr. O. Kramer, Dhr. B. Lockhorn, Dhr. G.C. Arkema, Dhr. V. de Reuver en de heer J. Keizer. Van onze 28 leden waren er 17 stemgerechtigde aanwezig en waren er 8 machtigingen.
1. Opening: De voorzitter heet eenieder van harte welkom.

2. Notulen jaarvergadering 2016: Notulen goedgekeurd.

3. Ingekomen stukken en mededelingen: Mail is rondgestuurd, met informatie over vmbo-leerlingen carrousel. Van 23 t/m 26 januari 2018. Vmbo-leerlingen van het Dollard College, Ubbo Emmius en Winkler Prins komen dan op bezoek bij bedrijven en instellingen om zich te oriënteren op een vervolgopleiding of toekomstig beroep. Wil je hieraan meewerken, meld je dan aan. Verder geen ingekomen stukken.

4. Stemming i.v.m. de wijziging statuten: Ieder lid heeft per mail de wijzigingen ontvangen en er zo kennis van kunnen nemen.

De stemming geschiedde door middel van handopsteken van de aanwezige leden. De aanwezige leden (17) gingen akkoord met de statutenwijziging. Daarnaast waren er 8 machtigingen afgegeven, waarmee het totaalaantal geldig stemmen op 25 kwam (op totaal 28 leden). Hiermee wordt voldaan aan de voorwaarde dat tot wijziging van de statuten slechts kan worden besloten door een algemene vergadering waar ten minste 2/3e van het totaalaantal leden der vergadering aanwezig of vertegenwoordigd is, met een meerderheid van tenminste 2/3e van het aantal uitgebrachte stemmen (bron: statuten). De voorgenomen statutenwijziging is hiermee akkoord bevonden door de leden. Na de gemeentelijke herindeling in 2018 zal dit officieel bekrachtigd worden bij de notaris.

5. Verslag voorzitter: Zie verslag van de voorzitter, welke als bijlage is toegevoegd aan dit verslag.

6. Jaarverslag van de secretaris: Zie jaarverslag 2017, welke als bijlage is toegevoegd aan dit verslag. De voorzitter bedankt de secretaris voor haar jaarverslag.

7. Financieel verslag 2017 penningmeester. Henriette verstrekt het overzicht 2017 en de begroting voor 2018. 1-12-2017 was er nog € 6.179,59 aan liquide middelen (kasgeld +creditsaldo op de bankrekening) aanwezig. Het afgelopen verslagjaar is er geplust in saldo. T.o.v. de begroting waren de opbrengsten wat hoger en de kosten lager doordat er scherp op de kosten gelet is. Het bestuur stelde voor de contributie voor het aankomend verenigingsjaar niet te verhogen. Er was enige discussie over de hoogte van de liquide middelen die een vereniging als de onze in kas zou moeten hebben. De vraag van de heer van Beusekom was of deze buffer niet hoger zou moeten zijn. Het bestuur stelt zich op het standpunt dat de vaste kosten laag zijn en dat we een voldoende buffer hebben aan liquide middelen. In 2021 hebben we als vereniging ons 35-jarig bestaan, we willen hier dan op gepaste wijze aandacht aan besteden. De vraag van de heren Timmer en van Beusekom was of daar dan wel voldoende geld voor beschikbaar is. Is het niet verstandig om nu al de contributie te verhogen zodat we de komende jaren kunnen reserveren voor het jubileumjaar? Voor het komende verenigingsjaar ziet het bestuur nog geen noodzaak de contributie te verhogen. De begroting is opgezet en gedeeld met de leden. Naar verwachting zal de buffer blijven. Wel heeft het bestuur besloten om voortaan de deelnemers aan het jaarlijks reisje een eigen bijdrage te laten betalen. Het reisje neemt een groot deel van de jaarlijkse kosten in beslag. Elk lid kan in principe mee, maar niet elk lid gaat mee. Door een beperkte eigen bijdrage in te stellen voor dit jaarlijkse uitje (vooreerst wordt € 25, — per deelnemer aangehouden), wordt hieruit in een deel van de kosten voorzien. Het bestuur vindt dit een eerlijke oplossing. Op de volgende jaarvergadering zal de contributie wederom worden vastgelegd. Onder diverse leden is er wel bereidheid om de contributie te verhogen. Het bestuur overweegt om in het jubileumjaar 2021tijdens het reisje op een gepaste wijze ons 35-jarig jubileum te vieren. Door dit te combineren met het reisje zullen de extra kosten meer te overzien zijn. Een verhoging van de contributie in verenigingsjaar 2020 en 2021 is in de ogen van het bestuur afdoende als reservering om het jubileumjaar passend te vieren.

8. Verslag Kascommissie. De kascommissie bestond uit Jan Loots en Bert Lockhorn. Zij hebben de financiële verslaglegging gecontroleerd. Jan gaf aan dat de kascommissie een complete en goed verzorgde administratie heeft aangetroffen. Hij stelt de vergadering voor de jaarstukken goed te keuren ende penningmeester decharge te verlenen. De vergadering stemt hiermee in. De voorzitter bedankt de kascommissie en de penningmeester.

9. Verkiezing Kascommissie. Jan Loots is aftredend kascommissielid. Mark Hesp is bereid gevonden zitting te nemen in de volgende kascommissie. Deze zal bestaan uit Bert Lockhorn en Mark Hesp.

10. Activiteiten 2018
15 februari 2018 E.D.C. Veendam  19 april 2018 we hebben een idee, maar moeten dit nog afstemmen  21 juni 2018 we hebben een idee, maar moeten dit nog afstemmen  8 september 2018 Busreis naar de Friese stad Harlingen.  18 oktober 2018 we hebben een idee, maar moeten dit nog afstemmen  13 december 2018 Jaarvergadering

11. Rondvraag Rienus Huis heeft een brief aan de gemeente gezonden met de vraag; waarom als er een taxatie wordt uitgevoerd in de gemeente, de taxateur van een landelijk bureau helemaal uit Twente moet komen. Dit kan toch ook een vrouw of man zijn uit de directe regio? Of uit een van de buurgemeenten? Hij heeft hier nog geen antwoord op mogen ontvangen. Hij heeft al eerder zaken bij de gemeente aangekaart; Maak meer gebruik van ondernemers uit de directe regio. Ondernemers uit de directe regio. In hoeverre moet het bestuur van de vereniging dit ook nog eens onder de aandacht brengen bij de gemeente? De voorzitter benadrukt dat het bestuur Rienus zijn mening deelt en daar waar mogelijk ook aandacht blijft vragen bij gemeente en andere partijen voor het ondernemersklimaat in de regio.

12. Afsluiting vergadering. De voorzitter sluit de vergadering en dankt iedereen voor zijn of haar bijdrage. De leden worden uitgenodigd om te gaan genieten van drankjes en de hapjes geserveerd in de bar van het hotel.

Bijlagen:
Verslag Voorzitter.
Verslag Secretaris.